Sanna Ukkola kirjoitti kolumnissaan, että ”Lukemattomuus tekee meistä tyhmiä”. Lisäisin tuohon, että myös hieman tietämättömiä ja pakotettuja toistamaan vältettäviä mokia. Muiden virheistä oppiminen kun on ilmaisen ja kirjan hinnan välillä.

Vuosien varrella on tullut luettua nippu erilaisia business kirjoja, ja tässä on listaa niistä, jotka olen kokenut hyödylliseksi tai muuten vaan inspiroiviksi eri konteksteissa.

Business yleisesti

Good to Great: Why Some Companies Make the Leap and Others Don’t Tämä Jim Collins on mun ehdottomia suosikkeja. Tutkimustuloksia ja loogisia perusteluja, mutta riittävän kevyesti kirjoitettuna. Nostona kirjasta mainittakoon ”kurinalaisuuden kulttuuri”. Mikäli yrityksessä on sellainen, niin tarvitaan vähemmän hierarkioita, byrokratiaa ja valvontaa. Jos ei ole, niin homma kääntyy toistepäin. Jokaisen busineksen vetäjän kannattaisi lukea tämä kirja.

Great by Choice: Uncertainty, Chaos, and Luck–Why Some Thrive Despite Them All (Good to Great) Myös Jim Collinsin tuotantoa ja samat kommentit pätevät kuin edelliseenkin. Kannattaa myös lukea ko. kirjoittajan kirjat ”Build to Last” ja ”How The Mighty Fall”.

Losing My Virginity: How I Survived, Had Fun, and Made a Fortune Doing Business My Way Kirja Richard Bransonin vaiherikkaasta elämästä ja Virgin Groupin kehityksestä vuosikymmenten saatossa. Insipiroivaa luettavaa.

Yrittäminen ja yrittäjyys

The Hard Thing About Hard Things Jokaisen aloittavan yrittäjän kannattaisi lukea tämä opus. Se kertoo hyvin millaista vuoristorataa start-up elämä voi olla monellakin tasolla. Muistan unohtaneeni kirjan lentokoneeseen, mutta kävin hakemassa sen myöhemmin löytötavaroista pois. Vastaavan tempun olisin tehnyt ehkä 1/20:sta kirjasta.

The Lean Startup Iso osa aloittelevista yrityksistä epäonnistuu, koska tuotteelle tai palvelulle ei ole kysyntää (tai ei osata myydä ja markkinoida). Tästä kirjasta löytyy ideoita, että miten epäonnistua kevyesti tai olla epäonnistumatta. Esim. kysymällä etukäteen potentiaalisilta asiakkailta, että kiinnostaisiko tällainen tuote?

The Consulting Bible: Everything You Need to Know to Create and Expand a Seven-Figure Consulting Practice Tämä kirja on kohdistettu erityisesti asiantuntijayrittäjille, mutta suurin sisällöstä sopii mainiosti isojenkin yritysten eri osa-alueille sovellettuna. Olisinpa lukenut tällaisen opuksen silloin, kun aikanaan lähdin asiantuntijayrittäjäksi..

Yrittäjän taivas ja helvetti sarja. Vertaistukea.

Myynti ja markkinointi

New Sales. Simplified.: The Essential Handbook for Prospecting and New Business Tämä kirja on mulla sekä luettavana että audiona. Erityisesti kirja on suunnattu niille, jotka haluavat kasvattaa uutta liiketoimintaa ja saada uusia asiakkaita. Ei vanhojen paapomista. Kirjassa on hauska jaottelu myynnistä, se on joko hunting tai fishing. Varmaan arvaatte, että kummalla tyylillä haetaan uudet asiakkaat.

80/20 Sales and Marketing: The Definitive Guide to Working Less and Making More Mainio kirja koskien myyntiä ja markkinointia asiantuntijayrityksissä sekä miten kohdentaa omat resurssit eri asioihin. Erityisesti pidin seuraavasta taulukosta, jossa on annettu rahallinen arvo tehdyille tunneille.

Miten sinun tunnit jakautuvat arvon mukaan?

Unlimited Sales Success Kirjan sisältö on varsin tyypillistä kauraa myyntikirjalle, mutta itse tykkään tästä, koska asiat on esitetty selkeästi ja johdonmukaisesti. Mukana on myös harjoituksia, jos haluaa evaluoida omaa tilannetta.

Tuotteistaminen Palveluiden tuotteistaminen on yhtä tuskaa monelle yritykselle. Myyntiesitteet pursuavat kaavioita ja ominaisuuksia, mutta eivät välttämättä mainitse sanallakaan palvelun hyödyistä tai miksi se ylipäätään kannattaisi hankkia. Parantaisen kirja on hyvä lääke tähän vaivaan.

Muut

Principles: Life and Work Siinä missä valtaosa business kirjoista on kevyttä lukemista, niin tämä on jakauman toisesta laidasta. Sivuja on yli 500, joista jokainen tuntuu pursuavan asiaa, joka kannattaisi muistaa. Kirjaa onkin viisaampaa käyttää ”työkirjana”, eli kun mieleen nousee jokin kirjassa käsitelty haaste, niin lukee ko. kappaleen sitten ja katsoo oliko apua.

Nostona kirjasta mainittakoon ”parhaat ideat voittaa” ajattelu ja pyrkimys ymmärtää ”totuus asioiden takana”. Eräs kappale onkin nimetty ”Find the most believable people possible who disagree with you and try to understand their reasoning”. Helppo ymmärtää ja yleensä vaikea toteuteuttaa.