Tekoälykiihdyttämö julkaisee vuosittain suomalaiset AI yritykset. Sellaiseksi lasketaan ne, joilla merkittävä osa liikevaihdosta tulee tekoälyyn liittyvästä liiketoiminnasta. Alla olevassa kuvassa on listalle yltäneet yritykset vuoden 2018 osalta.

https://teknologiateollisuus.fi/fi/ajankohtaista/uutiset/suomalaiset-tekoaly-yritykset-listattiin-jalleen-listalle-nousi-jo-24-yritysta

Ennen syvällisempiä analyysejä kannattaa huomioida ettei kuvassa ole läheskään kaikki AI:n parissa tosissaan työskentelevät yritykset. Sieltä nimittäin puuttuvat johtavat IT talot (esim. Bilot, Reaktor, eCraft tai Accenture), joilla vahvaa AI osaamista. Lista ei liene muutenkaan ihan kattava, mutta ehdottomasti paras mitä saatavilla on. Toivottavasti tätä ylläpidetään jatkossakin.

Listalla on siis yhteensä 26 yritystä, jotka on jaettu kolmeen kategoriaan liiketoiminnan mukaan: Product, Enabler ja Consulting. Kuvan alla olevasta linkistä löytyy lisätietoa jaosta.

Muutama huomio listan yrityksistä

  • Konsultointiyrityksiä on vähäinen määrä suhteessa product/enabler yrityksiin. Tämä kertoo siitä, että AI ratkaisut ovat verrattain hyvin tuotteistettavissa. Todennäköisesti myös konsultointiyrityksillä on omia frameworkkeja ja kiihdyttimiä, joita projekteissa käytetään.
  • Onkohan Silo.ai oikeassa kategoriassa? Konsultointiyritykset kun harvemmin saavat 10 miljoonan rahoitusta sijoittajilta.
  • Onkohan Visy oikeassa sarjassa ollenkaan? Kyseessä on 25 vuotta vanha ja hyvin menestyvä yritys. Ehkäpä siellä käytetään paljon koneoppimista, mutta jätän Visyn kuitenkin pois tulevien kappaleiden laskennoista. Pidän sitä ns. outlierina.

Hyvää liiketoimintaa?

Tätä juttua varten keräsin listan yritysten liikevaihdot ja tulokset vuodelta 2018. Aivan kaikkia tietoja ei ollut saatavilla – Consulting ja Enabler kategoriasta puuttui molemmista yhden ja Product kategoriasta neljän yrityksen tiedot.

Seuraava taulukko summaa yhteen liikevaihdot ja tulokset kategorioittain.

Eniten liikevaihtoa tekivät konsultointiyritykset, mutta yhteenlaskettuna nekään eivät päässeet voitolle (lv 6 meur, tappio -6%). Tosin tappiot tulivat suurelta osin yhdestä osoitteesta. Voisi sanoa, että keskimäärin AI palveluja konsultointina tarjoava yritys kamppaili kannattavuusrajoilla.

Selvästi haastavampi vuosi oli Enabler (lv 1.5 meur, -83% tappiota) ja Product (lv 2.9 meur, -112% tappiota) yrityksillä. Tämä tietysti selittyy sillä, että kyseessä on nuoria yrityksiä, joissa on tuotekehitysvaihe päällä ja rahanteon odotetaan alkavan hieman myöhemmin.

Vuosi 2018 oli taloudellisesti haastava tekoälypioneereille, mutta se kuuluu asiaan.

Miten liiketoiminta kehittyy jatkossa?

Konsultointiyritysten osalta uskon, että jatkossakaan ei tule olemaan helppoa, koska kilpailua on runsaasti mm. muiden IT yritysten ja asiakkaiden sisäisten Data Science tiimien osalta. Todennäköisesti ainakin osa konsultointiyrityksistä erikoistuu syvästi, tuotteistaa ratkaisunsa ja löytää sitä kautta paikan auringossa.

Enabler/Product kategoriassa historia toistanee itseään. Kun disruptiivisia ja innostavia keksintöjä tulee markkinoille (esim. autoteollisuus 1910-luvulla ja internet 1990-luvun puolivälissä), niin kultarynnäkkö alkaa ja uusia yrityksiä syntyy kuin sieniä sateella. Ajan kanssa tilanne normalisoituu ja jäljelle jäävät vahvimmat yritykset. Mainittakoon vielä, että tässä kategoriassa Suomi saattaa monessa asiassa olla liian pieni markkina.

Kokonaisuutena listan yritykset tekivät siis liikevaihtoa n. 10 meur viime vuonna (pl. Visy ja muutamat puuttuvat). Epäilemättä tästä tullaan tulevina vuosina ylöspäin, mutta millä vauhdilla, jää nähtäväksi.

Olisi mielenkiintoista tietää, että paljon koko AI markkinan koko on Suomessa, kun huomioidaan kaikki alueella puuhaavat yritykset. Tämä luku taitaa kuitenkin jäädä mielikuvituksen varaan. Ellei jokin instanssi ole tästä hattuarvausta tai tutkimusta tehnyt?